zondag 25 januari 2015

De lusten en de lasten (het solidariteitsbeginsel ernstig onder druk)


‘Ook U’ was de naam van de politieke partij die oud VARA/PvdA coryfee Jan Nagel in 2009 had opgericht. Ook U blijkt een doordacht acroniem te zijn en staat voor  Onafhankelijke Ouderen en Kinderen Unie. Je zal het maar kunnen bedenken!
Nagels voertuig was een one-issuepartij met louter het belang van AOW-gerechtigden voor ogen. Een bloemlezing uit het partijprogramma leert dat ze het vakantiegeld voor AOW-ers van 5,5% naar 8% wilden tillen. Ook moest er een 13e maand komen voor AOW-ers. Ouderen met alleen AOW en een klein pensioen kregen zelfs subsidie voor een laptop en internet. De functie van de Commissaris van de Koningin zou worden afgeschaft en het aantal generaals en kolonels moest ook door de helft. Een mens had hier maar een half woord voor nodig om te begrijpen dat dit programmawas voortgesproten uit het brein van een gefrustreerde ouwe gek (1939).
'Ook U' had een kort leven en werd omgedoopt tot 55-PLUS. Hetzelfde geblaat. Weer een nieuwe zak voor deze ouwe zak.

Jan Nagel

Nagel, is een echte oprichter. Laat mij u kort meenemen op het pad van dit dwaallicht. Hij was ooit lid van het PvdA-hoofdbestuur en richtte het zaterdagse rakkersdebat ‘In de Rooie Haan’ op. Stond aan de wieg van Leefbaar Hilversum en zelfs Leefbaar Nederland. Ruzies en splitsingen volgden en kenmerken de loopbaan van deze egotripper. Na het fiasco richtte hij in 2005 met twee andere ego’s Klaas Wilting en jazeker! Peter R. de Partij voor Rechtvaardigheid, Daadkracht en Vooruitgang op. Blind voor de flop die volgde wilde hij met ‘Ook U’ en de 55PLUS club opnieuw iets aan Nederland. Dat hij Nederland juist iets afneemt met dit sektarisch gelul begrijpt de overigens verdienstelijke schaker (1916 ELO-punten) nog steeds niet.

Babyboomers

Hij heeft het namelijk over de generatie babyboomers waar hij zich zo hard voor maakt.De generatie die het licht zag na de oorlog. De enorme kinderschare die geboren werd vanuit de bevrijding en met een positieve verwachting van alles wat komen zou..
Wel! De voorhoede van het uittredend cohort babyboomers bereikt al enige jaren de pensioengerechtigde leeftijd. Deze voorlopig nog uittredende vergrijzing – al zijn de meesten al veel eerder gestopt – bezorgt Nederland (en alle andere West-Europese landen) grote problemen. De kern is duidelijk: met steeds minder werkenden moet voor steeds meer 65-plussers pensioenrechten en zorg worden opgebracht.
Deze groep babyboomers komt al enige tijd als het ware als een bijbelse plaag over ons heen en eten als sprinkhanen opgebouwde reserves leeg. Geen last van de gevolgen en met magen en beurzen gevuld trekken ze van de ene 50-plusbeurs naar de andere.

Potverteren

Het solidariteitsbesef begint te knagen. De verzorgingsstaat begint pijn te doen. Tenminste voor de huidige en de komende generaties. Babyboomers lijken hier in de regel zelf niet zo mee te zitten. Interviews met exemplaren uit deze serie geven aan dat ze zich vooral druk maken over eigen materieel welbevinden. De opmerkingen als:“Wij hebben het land opgebouwd” en “We hebben er hard voor gewerkt” zijn niet van de lucht. Hoezo solidariteit?
Voortgaan op deze weg zal leiden tot weinig te verdelen als de potverterende babyboomers er niet meer zijn. Ongewijzigd beleid betekent het failliet van deze op solidariteit gestoelde regelingen.
En dan haalt zo’n – nota bene socialistische – mastodont de ene na de andere one-issue partij voor 65-ers uit zijn tas.

Solidariteit van cohorten

Op die ene laatste – jaarlijks terugkerende - dinsdag in September zei onze toenmalige Koningin dat sociale cohesie geen gegeven meer is...  En waar velen hierbij wellicht dachten aan imigranten en andere Wildersthemas ging het juist ook om de solidariteit van de cohorten: onze generaties!

De enorm grote groep babyboomers soupeert de door een relatief kleinere groep opgebrachte premies op. De babyboomers - de mazzelgeneratie - hebben veel – te veel – hun kant op kunnen laten vallen. Ze konden studeren zolang ze wilden en zonder prestatiebeurs, ze hebben zo goed als geen werkloosheid gekend, ze maakten een enorme accumulatie van eigen bezit mee, huizenprijzen die twee, drie-keer over de kop gingen. En als toetje kregen ze rijk uitgevoerde VUT- en andere vroegpensioenregelingen.
En dan nu al jaren mekkeren over rechten! Een nagel aan de doodkist van de solidariteit.
Nagel ga je schamen man!

Solididariteitsheffing

Een drastische ingreep in de pensioenopbouwstructuur is al geruime tijd noodzakelijk voor een eerlijke verdeling van lusten en lasten.
Ik pleit derhalve voor een eerlijke lastendeling en een echte verbinding door generaties heen. Kostentechnisch bijvoorbeeld door een solidariteitsheffing in te voeren voor de babyboomgeneratie waarin minimaal een verrekening van niet-gewerkte jaren plaatsvindt. Het kan niet langer meer zijn dat geen rekening wordt gelegd voor soms wel 8 jaar eerder met VUT gaan. Het is niet fair en ondergraaft al een decennium in ernstige mate de samenhang in de samenleving.
Nagel had het ooit over de sterkste schouders die de lasten moeten dragen. Nou dus!
Samen Nagel, we moeten het samen doen.
En eerlijk. 
Dus zout als de donder op met je one-issue-issues. 


Theodor van der Lans

Geen opmerkingen:

Een reactie posten