donderdag 15 januari 2015

Human Resources is hartstikke deaud


Het begrip alleen al! Human Resources. Het is om kriebels van te krijgen. Menselijke bronnen.  Mensen zijn geen vervangbare elementen die op elk moment ingeruild kunnen worden voor andere of betere exemplaren.Mensen in organisaties leren, groeien, zijn soms ziek, werken samen, maken fouten maar werken vooral met al hun kwaliteiten en beperkingen aan organisatiedoelen.
Door als organisatie gericht te zijn op de ontwikkeling van medewerkers – en daarin met name op de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers, deze groei te faciliteren en medewerkers kansen te geven die passen bij hun ontwikkeling haal je wederzijds rendement uit de arbeidsverhouding. Je laat menselijk kapitaal tot wasdom komen.

Aangepast en ingedut

Het in de jaren 90 in zwang geraakte begrip Human Capital is ook niet ideaal maar dat geeft tenminste iets van een dynamiek aan. Het geeft richting aan de manier hoe je naar mensen in organisaties kan kijken.
Je gaat als risicodragend ondernemer of manager uiteraard zorgvuldig om met kapitaal. Als je deze redenatie doortrekt en je beseft dat jouw medewerkers hun opleiding, ervaringen en talenten inzetten om meerwaarde voor jouw bedrijf te genereren, dan ga je toch zorgvuldig om met mensen die zich in een arbeidsverhouding hebben gecommitteerd aan jouw organisatie!! Of niet?
Was het maar waar dat dit licht al over dit polderlands akkers scheen. Mijn ervaring - opgedaan over enkele decennia - het zijn overwegend loonslaven en schijterts die de burelen van P&O bevolken  Compleet aangepast en ingedut.. Hun ziel verkocht aan de salarisbetaler. 
Ik ken ook anno 2015 nog weinig bedrijven die een afdeling Human Capital hebben ingericht. Personeelszaken werd ooit Personeel en Organisatie en later Human Resources Management. De terminologie veranderde. De inhoud nauwelijks. Een paradigmashift is tot op heden altijd uitgebleven… Maar dit is voorbij. Die paradigmawisseling is onderweg en gaat - als HR overleefd - gevolgen met zich meebrengen voor de huidige aanvliegroutes van HR in organisaties.

Time Flies When You Are having Fun

Nu een klein jaar geleden hield ik in Villa Augustus in het mooie Dordrecht een presentatie over de toekomst van HR. Ik schetste voor een directieteam dat worstelde met zichzelf en met de visie op juist die toekomst de naderende omslag op HRM.
Toch kan HR m.i. overleven. Maar het is kritisch! Het hangt erom! Alleen als ze zich weet te transformeren naar een meerwaardegenerend projectteam heeft HR bestaansrecht anders is het binnen een decennium over en uit!
Want verreweg de meeste HR-afdelingen zijn – paradoxaal - naar binnengekeerde stafafdelinkjes die erg druk zijn met eigenlijk als administratief te duiden zaken. Aanmelden voor opleidingen, mutaties in het personeelsinformatiesysteem, aannamegesprekken…. En met zichzelf. Dit vaak feminiene bastion wordt niet altijd serieus genomen en - terecht - voor een groot deel heeft men dit aan zichzelf te wijten.. P&O/HRM levert niet of te laat, ze snappen de business niet, huppelkutjes in de weer eigenlijk.. Dit is het beeld!

Het moet echt anders!

…. Na de paradigmawisseling zijn basistaken zoals functioneringsgesprekken en alle directe medewerkerszaken in de Lijn verankerd.  Met een kleine stafafdeling facilliteert en ondersteunt Human Capital Development (HCD) de organisatie. HCD heeft zich vanuit HR weten te transformeren tot businesspartner. Men begrijpt waar de business echt over gaat en operationaliseert proactief organisatiedoelen. Het model van wachten tot ‘de lijn’ een vraag heeft, een vacature heeft of een probleem heeft met een zieke medewerker is echt voorbij.


Dat directieteam, dat op twee druilerige herfstdagen in het mooie Dordt vorig jaar bijeen was in een oude watertoren die als ‘Villa Augustus’  door het leven gaat schrok zich op zijn Rotterdams ‘de pleuris’. Dit wilden ze niet horen of op zich af zien komen. De afdeling HR moest hen tot in het einde der dagen van alle medewerkerszaken blijven ontzorgen.
Dat was het beeld..
Deze organisatie heeft het roer inmiddels om..

Theodor van der Lans

Geen opmerkingen:

Een reactie posten