donderdag 22 januari 2015

Wetten van Verandering



Daar stonden we dan als samenleving! Financieel aan de rand van de afgrond. Het is nog maar een paar jaar geleden dat de ene na de andere financiële moloch het water aan de lippen had staan. Als dominostenen stonden ze ook hier op omvallen.
 De American way of life met de o zo verwerpelijke op-de-pof-mentaliteit - creditcardmores - en de verhandelbare rommelhypotheken enerzijds, in combinatie met de eindeloze reeks financiële malversaties van ‘onkreukbare’ banken had voor een wereldwijde financiële crisis gezorgd. Een crisis die alle sectoren zou raken. Alles raakt aan alles!

Lemen voeten 

Ik kan in een blog natuurlijk niet de contemporaine geschiedenis met u doornemen. Maar banken en bankierende verzekeraars vielen om omdat er gewoon geen onderpand was. De ‘Amerikaanse’ droom van jarenlange ontembare hebzucht had kastelen van lucht gecreëerd. Paleizen op lemen voeten.
De wereld is het speelveld en vaak niet meer dan een muisklik van ons verwijderd. Elke majeure gebeurtenis op het financiële toneel raakt dan ook direct deze kant van de plas. Als de Dow Jones opent zie je dat binnen seconden terug in de waarde van onze ondernemingen. Zo ging het ook met die uiteenspattende Amerikaanse luchtbel.

Tussen de oren

Ook onze bouwondernemingen en handelshuizen zagen hun orderboek verschrompelen. Dit bracht weer onderaannemers en toeleveranciers in problemen. Inkoopmanagers gingen op zeker. Voorraden werden niet meer opgebouwd.
Het belangrijkste mechanisme voltrok zich echter tussen de oren. Het ineenklappende economisch systeem deed direct iets met het vertrouwen. Het vertrouwen in de economie, in de samenleving en ook het vertrouwen in de eigen positie kwam onder druk te staan. Angst voor verlies (lees: werkloosheid) was de psychologische reactie. Afnemende consumptie die ook weer direct relateerde aan economische krimp. Een negatieve spiraal.
De oplossing? Voor een groot deel zit de oplossing ook weer tussen de oren. Het collectief vertrouwen neemt toe als er zichtbare tekenen van ‘nieuw vertrouwen’ getoond wordt.

Geen Arabische lente!

Na de internetbubbel van 2000 bracht de financiële crisis een milde structuurcorrectie met zich mee maar betere wereld. Banken doen dezelfde dingen onder andere noemers..
Toch leert de geschiedenis dat grote - natieoverschrijdende –veranderingen, meestal langzaam, maar wel een bekend patroon volgen. De macht probeert de macht te houden! Maar deze tijdelijke tegensputtering houdt de verandering niet tegen. Maar een ‘Arabische lente’ met een snelle wende vindt alleen plaats bij ontbrekende mondiale belangen!
Er steken ook altijd weer conservatieve tendensen de kop op die uit zijn op machtsbehoud. Oude patronen - soms met vernieuwde legitimatie - zien we terug. Kijk naar de verwerpelijke draaiing van de banken: de bonuscultuur staat er weer. Financiële instellingen hebben oude routines weer opgepakt. We zijn er nog niet!
Toch zie je ook dat een kritische massa meer en meer opzwelt. Het sentiment verandert! Sartre zei het al in La Nausee (De Walging). Het is bijna gedaan met oude verdeel-en-heers-praktijken. Het wordt niet meer geaccepteerd. Visionaire leiders zullen opstaan.
De komst van een rechtvaardiger wereld waarin eindverantwoordelijken vanuit een intrinsiek besef rekenschap afleggen staat voor de deur. Nog even!
Deze mensen, deze bedrijven, zullen de wereld veranderen.

Theodor van der Lans

Geen opmerkingen:

Een reactie posten