donderdag 15 januari 2015

Over de waarde der dingen..


Jagers en verzamelaars zijn we

Ingegeven primaire overlevingsmechanismen die kennelijk diep geborgd zitten in ons ‘reptielenbrein’ raken we maar niet af van vaak overbodig gedrag.
Waar we in de evolutie onze staart wel verloren en de resterende stuit rudimentair overbleef, waar de blinde darm functieloos er bij blijft hangen – ondanks de revolutionair gewijzigde voedselinname - en dat stomme ding alleen maar voor een ontsteking kan zorgen, is het met menselijk gedrag duidelijk anders. Ook al gebruik je het genetisch ingebed repertoire niet, het zit er wel en je krijgt het er niet uit!

Het reptielenbrein

Tenminste, dat stelde de spraakmakende psycholoog Piet Vroon eind jaren 80 in zijn onvolprezen “Tranen van de Krokodil” (1989). Hij duidde het reptielenbrein in de mens. De helaas veel te vroeg gestorven Vroon betoogde dat het menselijk brein was opgebouwd uit drie lagen. Het oudste `reptielenbrein' regelde primitieve instincten. Het later ontstane zoogdierenbrein is verantwoordelijk voor de emoties. De nieuwste laag, de neocortex, draagt zorg voor onder meer de moraal. Maar het reptielenbrein was de mens vaak de baas, stelde Vroon. Met name in stresssituaties – ‘in fight or flight-situaties’ – waar adrenaline de regie overneemt en zorgt voor overleving valt men terug op deze ‘residueen en derivaten’. Gedrag wat genetisch in de overlevering wordt meegeprint.

Historisch beschouwd

Nuttig?  Tja, dat valt anno nu te bezien! Even met zevenmijlslaarzen de geschiedenis door. In de prehistorie was overleven de dagelijkse business om zo te zeggen. Daar was je de hele dag mee bezig. In de tijd van de Noormannen moest je ook nog op je tellen passen en in de Middeleeuwen kon het ook nog spoken. 
Gesteld kan worden dat naarmate het civilisatieproces zich verder voltrok en men kon gaan spreken van gestructureerde ordening van samenlevingen overleven geen dagtaak meer hoefde te zijn. In plaats van zelf een dag te vissen voor een maaltje, verkocht je je menskracht (werk) en ontving je daar een tegenprestatie voor (loon). Met dat geld kocht je eten en alle andere levensbehoeften. De maatschappij diversificeerde zich. De mens ging er anders uitzien. Gesoigneerd en weldoorvoed gaan wij in de 21e eeuw door het leven.

Materiële genotzoekers

Oud gedrag is hardnekkig, zo niet onuitwisbaar en van grote invloed op ons dagelijks handelen. Het ‘jagen en verzamelen’ is allang niet meer nodig om te overleven maar je ziet het dagelijks om je heen in veel voorkomend waarneembaar gedrag. Het gaat alleen niet meer om noten en brood het gaat om plasmaschermen en drie luxe vakanties per jaar. We doen het echt niet voor minder. Genoeg is niet genoeg, op weg naar meer. Voortdurend! De geevolueerde mens is permanent gericht op zijn behoeftenbevrediging. Materieel genotzoeken door verwerving van vaak dingen die je niet (meer) nodig heb. Filosofisch vrijwel onmogelijk uit te leggen. Het reptielenbrein regeert. In het ontwerp van het concept mens lijkt de grote regisseur het aan/uit knopje vergeten te zijn.

Onbetaalbare herinneringen

Niets menselijks is ook mij vreemd. Ik ken dezelfde prikkels en ervaar ook die residuen uit mijn reptielenbestaan. Ook ik val soms voor iets nieuws terwijl ik het nog best een tijdje kan doen met dat andere. Maar het welbevinden en geluk zit hem – voor mij - niet in jacht op bezit en het volstouwen van het paleis.
Ervaringen, herinneringen en in vrijheid  mogen denken en leven geeft me alles wat ik nodig heb. Oprechte aandacht, warmte en liefde. Ik investeer graag in dit soort momenten. Ze leiden tot onbetaalbare en duurzame herinneringen waarop veroudering geen vat heeft. Als de dag van gisteren: De eerste lach van je kind, de eerste zoen – en tweede ook trouwens ;-), druivenplukken met Agnes, inspirerende professoren en studiegenoten, de milleniumwisseling op een strand bij Sydney, met dochter en zoon versteld staan in een bamboebos…. de onvoorwaardelijke liefde van Sanne.
Meer flarden uit mijn leven? Laat maar weten.
Maar beter nog, laten we samen nieuwe herinneringen veroorzaken. Geschiedenis maken.

“The best things in life are free”.


Theodor van der Lans


Geen opmerkingen:

Een reactie posten